Viktigt

Vatten är den viktigaste delen i krishantering skulle vi våga säga. Utan vatten klarar vi oss inte speciellt länge. Vi behöver ca 3 liter per person/dygn för att klara det mest grundläggande. Så som att dricka, laga mat i och sköta hygien. 

Vid ett längre strömavbrott påverkas vattenförsörjningen. Kommunen har i uppgift att ordna dricksvatten vid olika tappställen. Vatten hämtar du lättast i rena plastdunkar. För att veta var dessa tappställen finns kan du lyssna på din
lokala P4-kanal eller hålla utkik efter information vid anslagstavlor, mackar, affärer m.m.

Lagring av vatten
En del som har plats och möjlighet bunkrar vatten för en vecka. Förvara vatten i rena och helst mörka dunkar avsett för dricksvatten. Ställ dem sedan svalt och mörkt. Vattnet klarar sig tills det börjar smaka eller lukta illa. Kontrollera och byt ut vattnet regelbundet för att vara på den säkra sidan.

Vill du läsa mer om hur du bäst lagrar vatten, läs mer här på Livsmedelsverkets hemsida

 vattendunkar vattendunk vikar 

Rena vatten
Förorenat vatten är en av de vanligaste smittspridarna av mag- och tarmsjukdomar. Du renar enklast vattnet genom att koka upp det så det kokar
kraftigt med stora bubblor. Häll sedan upp det kokande vattnet i flaskor och låt svalna. Detta gäller även vatten som du hämtat utomhus, såsom snö eller ur vattendrag.

Du kan också rena vatten med hjälp av olika reningsfilter. Ett filter tar bort både bakterier och smuts. Om man vill rena en större mängd vatten är ett gravityfilter en bra lösning. Vattenreningstabletter tar bara bort de skadliga bakterierna, medan du får filtrera bort eventuellt smuts.

vattenreningsfiltervattenreningstabeletter

Spara på vattnet en torr sommar
Många minns den varma och torra sommaren 2018. Här är några enkla tips på hur du kan sparsam med vattnet när det är låga grundvattennivåer. 
Vattna inte med dricksvatten, använd istället ”spillvatten” t.ex kokvattnet från matlagning. Duscha istället för att bada i badkar. Tvätta inte bilen. Ha vatten i en tillbringare i kylskåpet istället för att spola kranvatten tills det blir kallt.