Hur tar vi bäst hand om våra husdjur vid en kris?
Hej, säger vi till Mikael Eliasson, som driver Borås Zoologiska. Han har arbetat i branschen sedan 1985, och hans erfarenhet ger honom en unik insikt i vad som krävs för att hålla sällskapsdjur trygga och säkra när det gäller beredskap inför olika typer av kriser.
Vilka skulle du säga är de mest grundläggande tipsen för husdjursägare när det
kommer till beredskap?
Mikael betonar att de viktigaste sakerna att tänka på för husdjursägare är tillgången på mat och vatten. Det spelar ingen roll om krisen är stor eller liten; att ha en plan för dessa grundläggande behov är avgörande. Han förklarar att om man känner till var närmaste sjö eller vattendrag finns, behöver man inte lagra vatten specifikt för djuren hemma. Deras magar klarar av att dricka vatten direkt från naturen. När det gäller mat, särskilt torrfoder som håller länge, råder han till att ha ett gott lager redo. Och om dina djur vanligtvis äter färskfoder, är det en god idé att ha torrfoder hemma som backup.
Vikten av bra grannberedskap
Ett annat viktigt tips från Mikael handlar om att hålla en god relation med sina grannar. Om du inte är hemma vid en nödsituation kan en granne vara en räddare i nöden om de har en extra nyckel till din bostad. De kan kolla till dina djur, se till att de har mat och vatten och helt enkelt se till att allt står rätt till.
Viktiga dokument och planering
Att ha viktiga dokument som försäkringspapper och information om vaccinationer eller chipmärkning i fysisk form är något Mikael starkt rekommenderar. I en situation där strömmen är borta eller internet inte fungerar, kan dessa papper vara ovärderliga, särskilt om du behöver ta med ditt husdjur någonstans.
Husdjur och skyddsrum
När det kommer till allmänna skyddsrum, påpekar Mikael att husdjur tyvärr inte är tillåtna där på grund av allergirisken. Detta kan skapa svåra situationer för djurägare som inte vill lämna sina husdjur ensamma. Om du har tillgång till ett mindre skyddsrum och känner de andra som använder det, kan det vara värt att diskutera detta i förväg. Kanske kan ni komma överens om att det är okej att ta med husdjuren om ingen är allergisk.
Tips för kalla nätter med strömavbrott
Mikael ger också råd om vad man ska göra om strömmen går under kalla vinterdagar. De flesta husdjur med päls klarar kylan bra, men det är viktigt att hålla sig i samma rum för att dela värmen. För de som har akvarier är det lite mer komplicerat. Här behöver man syresätta vattnet och hålla det varmt, vilket kan göras genom att värma vatten på ett sprit-eller gasolkök och sedan försiktigt hälla det tillbaka i akvariet. Ta ur en mängd vatten ur akvariet, värma det till en lämplig temperatur, och sedan hälla tillbaka det så att du inte chockar fiskarna med för varmt vatten. Ett enkelt sätt att syresätta vattnet i ditt akvarium är att använda en vanlig köksvisp för att röra om i vattnet. Innan strömmen väl är tillbaka är det viktigt att komma ihåg att ta ut och göra rent filtret i pumpen. Under tiden utan ström kan nämligen goda bakterier i filtret dö och, ammoniak och skadliga partiklar kan ha byggts upp i filtret, och när pumpen startar igen kan dessa spridas i vattnet. Det här kan vara mycket farligt för fiskarna, så noggrant underhåll av filtret är verkligen A och O.
Kan du öva inför en potentiell kris med ditt djur?
Att göra husdjuren vana vid att vara i en bur eller större väska är något Mikael ser som viktigt, inte bara för nödsituationer utan även för vanliga situationer som ett veterinärbesök. Detta gör det lättare att snabbt ta med sig djuren om man måste evakuera snabbt. Det är också smart att arbeta på kommunikationen och disciplinen med dina husdjur, särskilt hundar.
Hur ska man tänka kring att lämna djuren i bilen?
En grundregel är att inte lämna sina djur i bilen (och inte små barn heller!) om det är risk för att temperaturen går över 20 plusgrader eller sjunker under 5 minusgrader. Till exempel, om det är 22 grader ute och soligt kan temperaturen inuti bilen snabbt klättra upp till omkring 85 grader om fönster är stängda. Även om du parkerar i skuggan, så rör sig solen under dagen, vilket kan göra att bilen blir en ugn när du kommer tillbaka och en hund kan dö av värmeslag på bara tjugo minuter! Om du ser ett djur som lider av värmen, inlåst i en bil, försök först få kontakt med ägaren. Du kan få fram ägarens namn genom att SMS:a bilnumret till 71640. Prova sedan att få tag på telefonnummer via Eniro.se, Hitta.se eller liknade tjänster.
Lyckas du inte med detta – tveka inte att ringa polisen (112) för att rapportera situationen. Om de instruerar dig att bryta upp eller krossa en ruta, tar de ansvar för konsekvenserna som kan följa med ägaren.
Men kolla alltid först om dörrarna är olåsta innan du tar till så drastiska åtgärder.
Har du ingen annan utväg och läget är kritiskt får du ta ett beslut att handla i enlighet med nödbestämmelsen i 24 kap 4§ Brottsbalken och krossa en ruta. (källa polisen.se) Välj då en ruta som inte är i närheten av djuret (eller barnet).
Nöd föreligger bland annat när fara för liv, hälsa och egendom råder. Gör du detta måste du vara beredd på att identifiera dig för tillkallad Polis eller bilägaren.
Om du behöver ha ditt djur i bilen under en dag när temperaturen är behaglig, finns det smarta lösningar för att hålla dem säkra och bekväma. Om du har en hundbur med lås kan du exempelvis hålla bakluckan öppen för ventilation. Det finns också speciella ventilationsgaller som du kan sätta upp om du vevat ner fönstren. Dessa galler låter frisk luft komma in samtidigt som de förhindrar inbrott, och genom att veva ner flera fönster skapas ett skönt drag. Se till att bilen är parkerad i skuggan hela dagen för att undvika överhettning.
Läs mer om tips gällande ditt husdjur på t.ex. Svenska Blå Stjärnans hemsida.
https://svenskablastjarnan.se/klara-krisen/
Polisen skriver på sin hemsida att om du ser ett barn eller ett djur i en varm bil och det är kritiskt läge, gör så här:
• Känn efter om bildörren är öppen
• Försök få kontakt med bilägaren.
• Ring 112 om du anser att situation är akut, annars 114 14 och få instruktioner av polisen
• Notera registreringsnummer och klockslag
• Notera hur ventilation och lufttillförsel tillgodoses
• I nödfall: Krossa rutan. Om möjligt, välj en ruta som inte är nära barnet eller djuret för att undvika glassplitter.
Om ditt djur springer bort
Om ditt husdjur skulle springa bort är det viktigt att det är chipmärkt, så att det enkelt kan identifieras och återbördas till dig. Ett telefonnummer på halsbandet kan också vara till stor hjälp. Det finns dessutom Facebookgrupper för bortsprungna husdjur där du kan lägga ut information om du har tappat bort ditt djur eller hittat ett som verkar vara vilse.
Stort tack säger vi till Mikael för dessa kloka råd. Summan av kardemumman: att vara förberedd kan göra stor skillnad för ditt husdjurs välmående, oavsett vad som händer. Här har vi summerat de fem viktigaste tipsen:
1. Ta hjälp av dina grannar: Upprätta en god relation med dina grannar för ömsesidig hjälp och stöd i beredskapssituationer.
2. Förråd av djurmat: Det är svårt att ha för mycket torrfoder eller burkmat hemma för dina djur. Se till att ha ett väl tilltaget lager.
3. Akvarievård under strömavbrott: Se till att ge dina fiskar både värme och syre under strömavbrott. Kom ihåg att rengöra filtret i pumpen noggrant innan den åter startas när strömmen kommer tillbaka.
4. Skydd mot värme: Se till att hålla dina djur svala under varma perioder. Lämna aldrig djuren i bilen när det är varmt ute.
5. Vattenförsörjning: I situationer där det är möjligt, hämta vatten till djuren från sjöar eller närliggande vattendrag. Var dock alltid medveten om vattnets kvalitet och tillgänglighet.