Hur länge kan man lagra vatten? Beredskapsfabriken testar!
Vatten är en av de viktigaste resurserna vi har och kanske det svåraste vi har att hantera, särskilt vid krissituationer. Men hur länge kan man egentligen lagra vatten utan att det blir dåligt?
För att få svar på den frågan har vi på Beredskapsfabriken genomfört ett test sedan januari 2024 för att se hur olika förhållanden påverkar hållbarheten på vatten i våra populära blåa vattendunkar.
Detta är ett test som måste ses som en fingervisning om hur vattenlagring kan fungera, inte ett facit. Allt hänger på det vatten du utgår ifrån och vad det innehåller. Hur ren din dunk är mm. Sunt förnuft gäller i alla lägen.
Varför inte göra ett test själv? Fyll upp dunkar och testa hur ditt vatten med dina förutsättningar blir rent smakmässigt efter 3 månader och 6 månader?
Så här gick testet till:
Vi fyllde fyra 10-liters dunkar med tappkranar och placerade dem på tre olika ställen med varierande förutsättningar. Vattnet är kommunalt kranvatten ur vår kran på kontoret i Dalsjöfors.
Dunkarna är nya blåa vattendunkar från vårt lager som bara sköljdes ur med vatten från kranen – innan vi fyllde upp dem.
Dunk 1 och Dunk 4: Förvarades i ett mörkt rum utan fönster, i rumstemperatur.
Dunk 2: Förvarades ljust i rumstemperatur.
Dunk 3: Förvarades mörkt och svalt i ett frostfritt garage.
Första månaden – Dunk 1
Vi började med en analys på det vatten vi fyllt alla dunkar med så vi hade grundvärde att jämföra med. Sedan gjordes det tester varje vecka under den första månaden genom att ta prover ur dunk 1).
Vi såg en ökning av bakterier efter en vecka men det är nivåer som godkänns om du har en egen brunn. Efter en månad hade nivåerna ökat men även här skulle labbsvaret bli tjänligt med anmärkning, vilket innebär att det är helt okej att dricka.
Kommentar: När vi nu summerar testet efter 7 månader ser vi att dessa 4 första tester blir missvisande då vi släppt in luft i dunken varje gång vi tog ett nytt prov genom tappkranen. Om du lagrar vatten öppnar du inte dunken vilket ger bättre förutsättningar. Se test dunk 4) och dunk 2)
Dunk 4
Efter 5 veckor testade vi en oöppnad dunk (dunk 4) för att få en jämförelse med det resultat vi fått från 4 veckors testet av dunk 1) Då såg vi att nivåerna var hälften så höga och kunde konstatera att detta vatten är fullt drickbart. Labbet skulle svara att vattnet är tjänligt. Smak och lukt var det inga konstigheter med heller.
Fyra månader – Dunk 2
Efter fyra månader testade vi en orörd dunk, (Dunk 2), som stått ljust i rumstemperatur. Labbrapporten säger att värdena på bakterier är lägre än det resultat vi fick fram från dunk 4).
Vattnet var alltså fortfarande drickbart och smak och lukt helt normalt. Vattenanalysen motsvarar en enskild brunn som skulle få godkänt. Det visar kanske att temperaturen inte nödvändigtvis påverkar vattenkvaliteten. Mörkt och svalt är det man rekommenderar för bäst resultat.
Sju månader – uppföljning av Dunk 2
Vi testade Dunk 2 igen efter ytterligare tre månader (totalt sju månader efter start). Vattnet hade då ett lägre bakterieantal än 4 månaders testet! Detta kan stärka vårt test att inte släppa in syre i dunken (som gjordes på dunk1) och att tiden spelar en positiv roll gällande bakterietillväxt. Smak och lukt var fortfarande bra och vi testade att dricka ett glas av detta vatten också. Fullt drickbart! Inga konstiga eftereffekter 😊
Det är förresten vårt absolut bästa tips: Vatten är ett livsmedel så lukta och smaka! För extra säkerhet kan man alltid koka vattnet innan man dricker det, särskilt om det har förvarats under längre tid.
Bättre att ha vatten som går att koka än att stå utan helt.
Dunk 3 – långtidstest
Vi planerar att vänta hela tolv månader innan vi öppnar Dunk 3 som förvaras svalt och mörkt. Håll utkik i februari för resultatet av detta spännande långtidstest! 😊
Tankar om testet:
Vi skulle nog säga att lagra kommunalt kranvatten upp till 6 månader bör vara rimligt.
Kan man sedan hitta en rutin och byta vatten 2 gånger per år så känns detta som en smart åtgärd. Ett förslag är att byta samtidigt som vi ställer om klockorna till sommar- respektive vintertid. Eller du kanske har andra bra tillfällen att hänga upp rutinen på?