Hur länge kan man lagra vatten? Beredskapsfabriken testar!
Vatten är en av de viktigaste resurserna vi har och kanske det svåraste vi har att hantera, särskilt vid krissituationer. Men hur länge kan man egentligen lagra vatten utan att det blir dåligt?
För att få svar på den frågan har vi på Beredskapsfabriken genomfört ett test sedan januari 2024 för att se hur olika förhållanden påverkar hållbarheten på vatten i våra populära blåa vattendunkar.
Detta är ett test som måste ses som en fingervisning om hur vattenlagring kan fungera, inte ett facit. Allt hänger på det vatten du utgår ifrån och vad det innehåller. Hur ren din dunk är mm. Sunt förnuft gäller i alla lägen.
Varför inte göra ett test själv? Fyll upp dunkar och testa hur ditt vatten med dina förutsättningar blir rent smakmässigt efter tre månader och sex månader?
Så här gick testet till:
Vi fyllde fyra 10-liters dunkar och placerade dem på tre olika ställen med varierande förutsättningar. Vattnet är kommunalt kranvatten ur vår kran på kontoret i Dalsjöfors.
Dunkarna är nya blåa vattendunkar från vårt lager som bara sköljdes ur med vatten från kranen – innan vi fyllde upp dem.
Dunk 1 och Dunk 4: Förvarades med tappkran i ett mörkt rum utan fönster, i rumstemperatur.
Dunk 2: Förvarades med tappkran ljust i rumstemperatur.
Dunk 3: Förvarades med kork mörkt och svalt i ett frostfritt garage.
Första månaden – Dunk 1
Vi började med en analys på det vatten vi fyllt alla dunkar med så vi hade grundvärde att jämföra med. Sedan gjordes det tester varje vecka under den första månaden genom att ta prover ur dunk 1).
Vi såg en ökning av bakterier efter en vecka men det är nivåer som godkänns om du har en egen brunn. Efter en månad hade nivåerna ökat men även här skulle labbsvaret bli tjänligt med anmärkning, vilket innebär att det är helt okej att dricka.
Kommentar: När vi nu summerar testet efter sju månader ser vi att dessa fyra första tester blir missvisande då vi släppt in luft i dunken varje gång vi tog ett nytt prov genom tappkranen. Om du lagrar vatten öppnar du inte dunken vilket ger bättre förutsättningar. Se test dunk 4) och dunk 2)
Dunk 4
Efter 5 veckor testade vi en oöppnad dunk (dunk 4) för att få en jämförelse med det resultat vi fått från fyra-veckors testet av dunk 1) Då såg vi att nivåerna var hälften så höga och kunde konstatera att detta vatten är fullt drickbart. Labbet skulle svara att vattnet är tjänligt. Smak och lukt var det inga konstigheter med heller.
Fyra månader – Dunk 2
Efter fyra månader testade vi en orörd dunk, (Dunk 2), som stått ljust i rumstemperatur. Labbrapporten säger att värdena på bakterier är lägre än det resultat vi fick fram från dunk 4).
Vattnet var alltså fortfarande drickbart och smak och lukt helt normalt. Vattenanalysen motsvarar en enskild brunn som skulle få godkänt. Det visar kanske att temperaturen inte nödvändigtvis påverkar vattenkvaliteten. Mörkt och svalt är det man rekommenderar för bäst resultat.
Sju månader – uppföljning av Dunk 2
Vi testade Dunk 2 igen efter ytterligare tre månader (totalt sju månader efter start). Vattnet hade då ett lägre bakterieantal än fyra-månaders testet! Detta kan stärka vårt test att inte släppa in syre i dunken (som gjordes på dunk1) och att tiden spelar en positiv roll gällande bakterietillväxt. Smak och lukt var fortfarande bra och vi testade att dricka ett glas av detta vatten också. Fullt drickbart! Inga konstiga eftereffekter 😊
Det är förresten vårt absolut bästa tips: Vatten är ett livsmedel så lukta och smaka! För extra säkerhet kan man alltid koka vattnet innan man dricker det, särskilt om det har förvarats under längre tid.
Bättre att ha vatten som går att koka än att inte ha vatten alls.
Dunk 3 – långtidstest
Efter tolv månader testade vi en orörd dunk (Dunk 3) som stått mörkt och svalt i ett frostfritt garage. Även detta vatten var drickbart och hade liknande resultat som det första testet av Dunk 2 som hade stått orörd i fyra månader.
Vattenanalysen motsvarar alltså en enskild brunn som hade fått godkänt.
Tankar om testet:
Vi skulle nog säga att lagra kommunalt kranvatten upp till 6 månader bör vara rimligt.
Troligen klarar sig vattnet längre.
Lukta och smaka på vattnet så du får erfarenheter av det vatten som kommer ur din kran där hemma.
Kan man sedan hitta en rutin och byta vatten 2 gånger per år så känns detta som en smart åtgärd. Ett förslag är att byta samtidigt som vi ställer om klockorna till sommar- respektive vintertid. Eller du kanske har andra bra tillfällen att hänga upp rutinen på?
Vill du läsa Borås Tidnings reportage om testet?
>> Klicka här!
Titta gärna på våra klipp från labbet!
>> Del 1 – Fylla dunkarna
>> Del 2 – En månad senare
>> Del 3 – Fyra månader senare
>> Del 4 – Sju månader senare
>> Del 5 – Ett år senare
Rena ditt vatten
Koka vattnet
Använd vattenfilter
Vattenreningstabletter
Absolut sista alternativet är vattenreningstabletter som också kan användas för att döda skadliga bakterier, men de tar inte bort smutsen. Använd dem i sista hand om du inte har tillgång till andra metoder för att göra vattnet drickbart. Anledningen till att detta är sista utvägen är att vattenreningstabletterna innehåller klor som både ger bismak och som dödar alla levande organismer vilket i sig gör att man absolut inte får hälla ut detta vatten i t.ex. ett vattendrag. Sedan är det inte helt hälsosamt att dricka det i för stora mängder över längre tid.
Vanliga frågor vi får om vatten:
Hur mycket vatten ska jag ha?
Detta varierar mellan hushåll beroende på hur många ni är. Men du kan räkna med att en vuxen person behöver tre till fem liter vatten per dygn. Det ska räcka till dryck, matlagning samt grundläggande hygien. Har du husdjur går det åt vatten även för dem.
Hur rengör jag dunken innan lagring?
Innan vårt vattentest sköljde vi endast ur dunkarna med samma vatten som vi sedan fyllde på dem med. Om du använder diskmedel eller såpa så var noga med att skölja ur dunken ordentligt. Var försiktig så att det inte blir repor i plasten då det kan ge fäste åt bakterier som gör att vattnet blir ofräscht snabbare.
Har du dunkar som använts länge kan ett tips vara att hälla i grovsalt och skaka dunkarna ordentligt. Saltet har två effekter: det ”slipar” ytan och städar av väggarna samt att saltet har påverkan på bakteriernas cellväggar och dödar dem. Var noga med att skölja ur dunkarna ordentligt så att allt salt försvinner.
Hur vet jag att vattnet är drickbart?
Som med alla livsmedel, lukta och smaka. Om vattnet luktar eller smakar konstigt eller om du helt enkelt känner dig osäker, så kan du alltid koka vattnet och sedan låta det svalna innan du dricker det.
Varför är era dunkar blåa?
För att minska påverkan av UV-strålning och därmed motverka bakterietillväxt.
Hur lagrar jag bäst mitt vatten?
Mörkt och svalt är vårt bästa tips.
Kan jag lagra vatten i bilen?
Det kan du. Smart att ha lite vatten i bilen om man blir stående. Detta vatten skulle vi rekommendera att man byter lite oftare.
Tänk på att sommartid kan det bli riktigt varmt i bilen och det påverkar vattnets kvalité över tid. Vintertid kan vattnet frysa – så då får man tänka på att inte fylla flaskorna helt (85-90%)