Med ett allt varmare klimat blir vintrarna kortare. Trots det kan kraftiga snöfall och snöstormar ske och ställa till med stora besvär. Är du förberedd kan du minska risken för skador och problem som kan uppstå vid kraftigt snöfall och extrem kyla.

Strömavbrott vid snöstorm
Vid snöstorm får man vara förberedd på långa strömavbrott, så att du kan klara dig länge utan att frysa eller bli hungrig.
Läs mer om hur du bör tänka vid strömavbrott här.

Undvik frusna vattenledningar
Vattnet i dina ledningar hemma kan frysa om det är mycket kallt. Det kan leda till frysskador, sönderfrusna vattenledningar med vattenskador som följd. Var extra vaksam om du bor i ett hus där rören ligger oskyddade.
Det går att förebygga frysskador genom att se till att temperaturen aldrig understiger 15 grader i utrymmen där det finns vattenledningar. Det enklaste sättet att minimera energiförlusterna är genom att tilläggsisolera och täta dörrar och fönster.

Snö
Har du ett snölager som är cirka en halv meter på ditt tak börjar det bli dags att fundera på att skotta. Det beror också på tankkonstruktionen och vinklar. Kontakta professionell hjälp om du ska skotta ditt tak.

Stanna hemma
Vid snöstorm bör du stanna hemma och undvik att gå utomhus.
Säger väderleksrapporten att det är risk för snöstorm om några dagar, se till att förbereda dig. Handla hem extra mat så ni klarar er ett par dagar. Ta in extra ved till kaminen. Fyll några dunkar med vatten.

Bilsäkerhet
Behöver du ändå ge dig ut. Tänk på att ha vinterutrustning i bilen ifall du får stopp eller behöver skotta dig fram. Bra att ha i bilen är t.ex spade, reflexväst, värmeljus, tändstickor, filtar m.m.
Info från Krisinformation och Länsförsäkringar.