Hela vårt samhället är beroende av elektricitet. Utsätts vi för ett långvarigt strömavbrott förändras mycket i vår vardag.
I våra bostäder är värmeförsörjningen ofta beroende av el för att det ska fungera. Bostaden kommer snabbt att kylas ner, speciellt på vintern. Vattnet slutar rinna ur kranen. Spisen och kaffebryggaren kommer inte gå att använda. Vad gör du då?

Kontrollera

Märker du att elen har försvunnit börja med att kontrollera om någon säkring eller jordfelsbrytare har löst ut i ditt proppskåp. Ser du att omgivningen inte heller har någon el beror detta säkert på ett större elavbrott.
Vid större elavbrott finns du information om läget på Sveriges Radio P4. Där informerar kommunen, räddningstjänsten och elnätsföretagen om hur drabbade kan få hjälp.

Agera

  1. Vatten. Börja med att tappa upp vatten i flaskor, kastruller och andra behållare. Har du badkar kan du också använda det. Vattnet kan/kommer sluta rinna ur våra kranar. Är strömavbrottet långvarig kommer kommunen ställa ut tappstationer dit man kan gå för att hämta vatten. Har man däremot egen brunn, eller vill vara på den säkra sidan, kan man ha vatten lagrat i dunkar. Räkna med att man behöver ca 3 liter per person/dygn för att klara det mest grundläggande – så som att dricka, laga mat i och sköta hygien. För att lagra vatten ska man ha det i rena, helst mörka dunkar avsett för dricksvatten. Ställ dem sedan svalt och mörkt. Lagringstiden är svår att säga, men med rent vatten och bra förutsättningar klarar det sig i några veckor eller längre.
    Vattnet klarar sig tills det börjar smaka eller lukta illa. Kontrollera och byt ut vattnet regelbundet för att vara på den säkra sidan. Testa dig fram hur det funkar för dig och dina förutsättningar, innan det blir skarp läge.
  2. Värme. Kyla är det som påverkar vår arbetsförmåga mest, se därför till att göra allt för att behålla värmen när elen försvinner. Begränsa ert boende till ett rum där familjen vistas i, så bevarar ni värmen längre. Isolera detta rum väl, använd mattor på golven, täta fönstren och stäng dörrar ut mot övriga kalla rum.
    Bygg en koja av filtar, värmen hålls bättre kvar inne i kojan än i resten av rummet. Klä dig varmt i flera lager, se till att vara ordentligt varm om fötter och huvud. Ha tända ljus eller fotogenlyktor eller använd en extern värmekälla, så som sprit- eller gasolkamin. Tänk på att vädra då det bildas kolmonoxid vid förbränningen. Tänk också på att vädra emellanåt så att du får in frisk luft, men gör detta snabbt så du inte släpper ut värmen.
  3. Mat. För att kunna laga mat utan el behöver du ha ett reservkök, ett sprit- eller gasolkök. Tänk på att ha god ventilation och ha alltid en brandfilt eller brandsläckare tillhands när du använder dessa. Placera köken på ett brandsäkert underlag, ett tips är att ta ugnsplåten. Tänk på att inte ha öppna lågor under köksfläkten, fettet i filtret kan lätt ta eld. Du kan också laga mat över en öppen eld eller använda din grill.
  4. Belysning. När lamporna slocknat får man tända stearinljus och värmeljus eller varför inte en fotogenlykta. Tänk då på brandrisken, att ha god ventilation och lämna aldrig öppna lågor utan uppsikt. Det är också bra att ha ficklampor, pannlampor och extra batterier.

Bra att ha hemma

  • Vevradio och extra batterier.
  • Frekvenstabeller för Sveriges Radio, så du vet vart du kan nå information. Finns att hitta här
  • Ficklampor, gärna dynamolampa, och reservbatterier.
  • Laddade powerbanks för mobiler, surfplattor och andra enheter.
  • Stearinljus och värmeljus.
  • Fotogenlykta med bränsle, gärna lampolja som luktar mindre.
  • Brandutrustning.
  • Reservkök med bränsle.
  • Värmekälla, gasol- eller spritkamin + bränsle.
  • Tips: Försök att ha ett och samma bränsleslag på din utrustning.

Andra smarta tips

  • Dra inte på all el och värme på en gång när elen kommer tillbaka. Elnätet kommer då utsättas för överbelastning om många hushåll har hög elförbrukning. Då finns det risk att det blir obalans i hela systemet och det blir avbrott igen.
  • Tänk på att vara sparsam med mobiltelefonens batteri ifall du behöver ringa, exempelvis ett nödsamtal. Använd den inte i onödan och ha gärna en extra powerbank laddad.
  • Spel. Underhållning är inte det första man tänker på kanske. Men att roa barn i flera dagar utan el kan bli tjatigt. Ha sällskapsspel hemma som får tiden att gå lite fortare.