Ska du köpa ett beredskapskök som du också vill använda vid andra tillfällen?
Det tycker vi är ett klokt val! Här kommer en liten guide.
Vi förstår att det kan vara svårt att välja rätt kök – det finns så många alternativ och olika namn på köken, så det är inte alltid lätt att veta vilket som passar just dina behov. Vissa kallar det för stormkök eller gasol-/spritkök, andra kallar det campingkök eller friluftskök. Vad du än kallar ditt kök är det en mycket bra grej som både kan förgylla vardagen och stärka din beredskap, så länge du väljer ett kök som passar dig och dina behov. Oavsett om du förbereder dig för oväntade situationer eller letar efter ett pålitligt kök för dina campingäventyr eller vardag, är vi här för att hjälpa dig att hitta rätt.
För att göra valet lite enklare har vi sex viktiga frågor som du kan börja fundera på. Dessa frågor hjälper dig att hitta det kök som bäst matchar dina behov och livsstil, vare sig du är en ivrig friluftsentusiast, en förberedd planerare eller någon som bara vill ha lite extra säkerhet i vardagen.
Vi har även gjort tabeller så att du kan jämföra de olika köken i vårt sortiment.
>> Alla kök
>> Spritkök
>> Gasolkök
Det ska fungera, inte bara i din beredskap, utan även i din vardag och det livet du lever!
1) Ska du bära med dig köket?
Ja! – Då väljer du ett kompakt stormkök eller en lättviktsbrännare.
Nej! – Campar du kan du unna dig ett större kök med mer kapacitet.
2) Hur många personer ska du laga mat till?
Detta beror på hur matglada dina vänner är, hur stor familj du har och vad ni är ute på för aktivitet. Kanske är det smart med två brännare om variationen av matgäster är stor?
3) Hur lång tid har du?
Ett kök med hög prestanda värmer maten snabbare, medan ett kök med lägre effekt snabbt kan koka kaffe, te och soppor, men tar längre tid för avancerad matlagning
4) Vilken typ av mat ska lagas?
Det är skillnad på val av kök om du mestadels ska äta frystorkad mat på en fjällvandring då man mest kokar vatten eller om du ska laga mer traditionellt som pasta, potatis, steka och så vidare.
5) Är köket bara för hemmabruk?
Det är kanske mer termos och mackor som gäller när du går ut i naturen? Då kan du t.ex. titta på en spishäll där du kan använda dina egna grytor.
6) Val av bränsle?
Använder du köket ute och mest under den varmare delen av året så fungerar gasol och spritbränsle väldigt bra. Är du en ”året-runtare” – då ska du fundera på att antingen skaffa ett mer vinteranpassat kök eller ett multifuelkök. Läs mer om de olika bränsletyperna under ”Vilket bränsle passar dig?”
Vi har noggrant valt ut våra favoriter inom varje användningsområde och tagit hänsyn till vikt, bränsle, effekt, brinntid och mycket mer. Dessa kök är de bästa i sina kategorier och vi hoppas att de kommer att möta dina behov, oavsett om du är ute på äventyr eller förbereder dig för oväntade situationer.
Vilket bränsle passar dig?
Generellt för de olika bränsletyperna:
Det finns olika fördelar och nackdelar med de olika bränsletyperna, och vissa bränslen fungerar bättre i specifika situationer än andra. Här har vi samlat lite information som du behöver för att fatta ett välgrundat beslut om vilket bränsle som passar bäst för dina behov och din livsstil.
Gasolkök
Fördelar:
Gasol är lätt att använda och erbjuder enkel värmereglering. Det är dessutom nästan helt sotfritt och i stort sett luktfritt vid förbränning. Gasolkök klarar längre koktider, är lätt att justera värmen på och enkelt att stänga av när matlagningen är klar, vilket gör det lättare att hushålla med bränslet.
Nackdelar:
Gasol kan inte ersättas med något annat bränsle.
Tips:
Det är lätt att få en massa slattar av engångstuber. Ett tips är att väga tuben när den är ny och sedan väga en använd tub innan du ger dig ut. Då får du en bättre uppfattning om hur länge gasolen räcker. Vissa gasolkök har en inbyggd piezotändare som tänder gasolen med en knapptryckning. Annars fungerar tändstickor och tändare bra, och gasolen kan även tändas med ett eldstål.
Tänk på:
Det finns olika fabrikat av gasolblandningar som i sig är anpassade för olika förutsättningar. Oftast är det en blandning av Butan och Propan.
Bästa allroundgasen är Primus Power Gas: Fungerar normalt mellan -15°C – +25°C
Finns också: Sommar Gas: Fungerar normalt mellan +15°C – +40°C
Vinter Gas: Fungerar normalt mellan -22°C – +10°C
Tuben blir kall när vätskan övergår till gasform. Ju kallare det är – ju sämre effekt får brännaren.
Gasoldrivna kök är oftast gjorda för utomhusbruk och har inga säkerhetsventiler som stänger av gasflödet om lågan slocknar eller om köket välter. Det kan bli en säkerhetsrisk om gasolen fortsätter att strömma ut. Skulle detta hända – stäng genast av gasen och vädra. Så håll alltid ett extra öga på ditt kök vid matlagning inomhus vid en krissituation. Det är också viktigt att gasoltuben alltid står upp vid användning. Välter tuben ”rinner” gasolvätskan in i slangen och du får en ”puff” och en stor låga i brännaren.
Spritkök med flytande bränslen
Fördelar:
Spritbränsle är relativt prisvärt, lätt att få tag på och enkelt att lagra. Vanliga bränslen är Tenol eller T-bränsle, och de är relativt lätta att hantera.
Nackdelar:
Spritbränsle har sämre effekt jämfört med gasol, särskilt i kyla. Effekten regleras mekaniskt med en justerbar brännarring, vilket gör det svårare att finjustera jämfört med gasolkök. Spritbränsle sotar också kokkärlen mer.
Tips:
Se till att brännarens gummipackning är fräsch så att bränslet inte rinner ut när du packar ihop köket. Alternativt kan du låta brännaren brinna ut helt innan du avslutar. Använd särskilda bränsleflaskor som är säkra och har pip för enklare påfyllning och för att undvika spill.
Tänk på:
Håll bränslet avskilt från mat och undvik att få bränsle på händerna, då detta kan ge väldigt dålig smak på maten. Vänta tills brännaren svalnat innan du fyller på nytt bränsle för att undvika självantändning. Använd inte T-röd, som har dåligt bränslevärde, eller fotogen i en spritbrännare.
Giftigt bränsle – håll barn borta från bränslet.
Ved
Fördelar:
Ved är ett hållbart bränsle som alltid finns tillgängligt i form av pinnar, kottar och annat naturmaterial. Att elda utomhus eller i en kamin ger värme och en mysig atmosfär. Det finns många alternativ för att använda ved, såsom eldfat, eldkorgar och rocket stoves mm.
Nackdelar:
För att elda med ved krävs bränsle, syre och värme. Utan dessa element slocknar elden. Vid torrt väder kan eldningsförbud införas, vilket begränsar användningen av ved.
Tips:
Träna på att göra upp eld för att bli skickligare. Små eldar är bättre för närhet och mys, medan stora eldar kräver mer avstånd. Använd helst iordningställda eldplatser. Lär dig att bygga upp elden med metoder som pagod eller pyramid och använd mindre tändmaterial som pinnar, kottar och töre.
Tänk på:
Var noggrann med att släcka elden ordentligt när du är klar. Använd t ex vatten eller snö. Tänk på att du har ansvar för eldningen helt enkelt.