Radio för att lyssna på viktiga meddelanden

VMA (Viktiga Meddelanden till Allmänheten) är ett system för att varna människor om att något allvarligt har hänt som hotar liv, hälsa, egendom eller miljö. VMA sänds bl.a ut genom din lokala P4-kanal, därför är det viktigt att ha en radio. 

Det viktigaste är att radio går att ladda upp utan tillgång till el, vilket alla våra modeller gör. Alla kan drivas med både vanliga torrbatterier och dynamo. Solcellsladdning är en finess som för att du kan underhållsladda batterier när det är fint väder. Vår erfarenhet säger att när vi oftast har storm och oväder – då lyser inte solen. 

Välj radiomodell efter dina behov

Bor du i en större stad som har tätt mellan radiostationerna, då kan en radio med digital display vara till nytta, så du enklare hittar din P4-kanal snabbt. 

Om du inte vet vilken frekvens din lokala P4-station ligger på så ta reda på det nu. Här är en områdeslista som du kan kika på. 

Alla våra modeller har en inbyggd batteriindikator, så du enkelt ser hur batteriet mår. Det är viktigt att underhålla batterierna, genom att, gärna en gång i månaden, veva på dynamon för att ge det inbyggda batteriet en liten påfyllnad.

Uppladdning utan el

Vill du vara på den säkra sidan kan man skaffa sig powerbanks eller solcellsladdare. Solcellspaneler och andra alternativ att nödladda t.ex en mobil hittar du under kategorin ”Information”. De hjälper dig att hålla dig full med energi när strömmen har gått. 

Andra bra tips

Skriv upp en lista med viktiga telefonnummer, adresser och annat som kan vara bra att ha tillgång till när telefon och dator inte fungerar. Se till att listan finns tillgänglig för hela familjen. 
Tips på viktiga nummer: 

  • 112 – nödsituationer. 
  • 1177 – råd om sjukvård och hälsa. 
  • 113 13 – information om olyckor och kriser. 
  • 114 14 – Polisen vid icke-akuta händelser.
  • 010-456 6700 – Giftinformationscentralen. 
  • Nummer och adresser till anhöriga, skolor och arbetsplatser.