Krisberedskap är mer än att bara köpa prylar.

Pandemier, krig och elkriser – de senaste åren har visat att vi alla behöver en god krisberedskap..
Vi har i närtid sett allt från kraftiga skogsbränder, översvämningar och strömavbrott till pandemier och nu krig i närliggande länder. Många väljer därför att förbereda sig inför värsta tänkbara scenario men i brist på kunskap och planering leder det ofta till att man panikhandlar prylar. Peter Ekelund, vd på X MOMS som också driver beredskapsfabriken.se, vill lyfta fram vikten av inte bara låta plånboken göra jobbet.

– Det är lätt att tro att beredskap handlar om att skaffa sig så många prylar som möjligt, men det är egentligen viktigare att ha kunskap och planera för olika kriser. Först då vet du vilka prylar du verkligen behöver, säger Peter Ekelund.

Det finns många företag som säljer färdiga krislådor men Peter Ekelund tycker inte att man ska köpa första bästa låda som en slags snabbfix i hopp om att man då ska vara förberedd när krisen kommer. Fundera först igenom ditt behov ordentligt innan du väljer vad du ska investera i.

 – Det är viktigt att man får in det här beredskapstänket i sin vardag utan att det blir en panikkänsla. Att till exempel ha bra matreserver hemma som man använder och byter ut. Sedan kommer nästa steg i förberedelserna. Vad gör du om du måste utrymma din bostad, eller om du inte ens är hemma när krisen händer? Hur håller man kontakt utan mobiltelefon? Var samlas vi i familjen då?

Oavsett typ av kris så kan våra liv förändras snabbt och helt utan förvarning. När den globala pandemin lamslog världen under 2020 blev det särskilt påtagligt att den allmänna beredskapen var låg. På bara några dagar hade toalettpapper sålt slut runtom i landet och många hyllor i mataffärerna gapade tomma.

– När en kris inträffar ska man redan vara förberedd. Beredskap handlar om otroligt mycket mer än att bara bunkra upp med lite mat och förnödenheter. Det gäller att ha kunskap, en tydlig plan för vad som ska göras när vardagen plötsligt ändras och ett visst mått av fantasi och kreativitet för att lösa situationen, förklarar Peter Ekelund.

Läs mer här

Alla sorters kunder

Peter Ekelund har via X MOMS, som varit aktiva i profilbranschen sedan 2002, hjälpt företagskunder att ge bort exempelvis beredskapsprodukter i julklapp. Webbutiken Beredskapsfabriken.se har många års erfarenhet av att erbjuda privatkunder smarta, genomtänkta val kring krisberedskap. Sortimentet genomsyras av ett noga utvalt sortiment. Dessutom tillverkar man vissa egna produkter som tidigare saknats på marknaden.

– Just nu håller vi på att leverera krislådor och utrustning till kommuner som stärker sin initiala beredskap på till exempel LSS- och äldreboenden. Här ställer innehållet i krislådorna andra krav mot den låda man har hemma.

Ett tryggt val

Det är inte bara hotbilden i öst som innebär en utmaning, vintern har även visat att den svenska elförsörjningen är mer sårbar än vad de flesta av oss kunde tänka oss och elransonering gick från ett osannolikt till ett troligt scenario. Ett planerat strömavbrott är det enklaste att hantera eftersom du vet när det börjar och slutar. Plötsliga störningar som kraftiga stormar, översvämningar, torka, is- och solstorm kräver en annan typ av planering och beredskap eftersom de kan slå till med kort varsel och det är svårt att förutse omfattningen på dem.

– Tänk till innan, det är mitt bästa råd. ”Bättre att vara förklok än efterklok”MSB:s hemsida finns bra tips och råd under fliken ”Råd till privatpersoner”. Vi har också mycket information på vår hemsida beredskapsfabriken.se. Med lång erfarenhet av kvalitativa produkter är vi ett tryggt val i osäkra tider, säger Peter Ekelund.