Grannsamverkan stoppar tjuven och räddar liv

8 tips på hur du och dina grannar kan börja!

Det är semestertid och experterna förutspår en sommar med värmerekord i stort sett hela landet. Under sommaren är det många passar på att åka bort för att njuta av just semester de efterlängtade veckorna med ljusa kvällar och lugna morgnar utan måsten. Oavsett om du väljer att stanna hemma eller åka iväg finns det något mycket viktigt att ta tag i för att semestern ska förbli just så lugn som du önskar:
Trygghetsaspekten! En lika enkel som effektiv lösning är att helt enkelt gå ihop med dina grannar och planera för en trygg sommar med god grannsamverkan. En insats som håller såväl tjuvar som kritiska tillstånd borta.

Forskning visar att grannsamverkan är den mest effektiva metoden för att förhindra brott och skapa trygghet i ett område. Grannar kan göra stor skillnad i såväl brottsförebyggande sammanhang som när någon plötsligt blir akut sjuk.
Eftersom grannsamverkan bygger på att grannar lär känna varandra och hjälper varandra rent praktiskt ökar också ofta tryggheten för de boende i området. Detta gäller inte minst för boende i flerfamiljshus, bland annat för att metoden motverkar anonymiteten som annars lätt kan uppstå, men även för att de boende genom grannsamverkan ges möjlighet att själva påverka sin säkerhet i området.

Peter EkelundBeredskapsfabriken har tillsammans med Miguel Guerrero, specialistofficer och författare till boken “Krisberedskap för alla”, listat en rad smarta tips och åtgärder för en lyckad grannsamverkan:

 1. Bjud in alla grannar till ett första möte och stäm av intresset.
  Lyft de positiva effekterna av god grannsamverkan och hur ni tillsammans kan skapa ett tryggare område.
 2. Upprätta någon form av snabb kommunikationsslinga
  Upprätta grupper i Whatsapp, Messenger, på Facebook eller annat typ av chat/forum. Då kan du enkelt meddela att du ska åka bort, om du  uppmärksammat något som sticker ut i området eller om du helt enkelt behöver hjälp med något.
 3. Få era hem att se bebodda ut
  Det är viktigt att du och dina grannar hjälps åt att få era bostäder att se bebodda ut även om ingen är hemma. Informera grannarna även vid kortare bortavaro. Under sommartid kan grannen klippa gräsmattan vid längre bortavaro. En annan bra idé är att slänga sopor i varandras soptunnor så att ingen tunna är tom eftersom tomma tunnor indikerar att du inte är hemma. Be även någon i närheten att tömma brevlådan och flytta runt saker i trädgården, båda sakerna är effektiva för att få ett hus att kännas bebott. Gör er även uppmärksamma på märkligt placerade föremål i anslutning till entrén där du ställer dig frågan ”varför ligger det här?”. En sten, sopborste eller något som du troligtvis skulle flytta på när du kommer hem. Flytta då på detta. Det kan vara ett test och bevis för att någon vill se om bostaden är bebodd
 4. Brandvarnare
  Se över dina brandvarnare, batterier och dammsug dem med en mjuk borste. En idé kan vara att sammankoppla dina brandvarnare med de grannarna som bor närmast. På så sätt larmar din eller grannens brandvarnare när det brinner. En effektiv såväl liv- som brandförsäkring som inte kostar mång a kronor att sätta upp.
 5. Erbjud hjälp
  Använd er upprättade samverkan till att erbjuda hjälp. Blir sommaren så rekordvarm som det förutspås kommer många, framför allt äldre med nedsatt förmåga att reglera kroppstemperaturen, att få det tufft. Använd kommunikationskanalen eller knacka på och erbjud din hjälp med till exempel handlingen eller möjligheten att låna fläkten som du har över.
 6. Ha koll på dina grannars rutiner.
  Bryter grannen sitt dagliga mönster med att hämta tidningen, dra upp rullgardinen eller gå ut och gå med hunden? Knacka på eller ring och fråga om allt är ok. Bättre en gång för mycket än för lite.
 7. Våga be om hjälp
  Grannsamverkan bygger på just samverkan. Det handlar om att ge och om att ta. Våga be dina grannar om hjälp. Ibland är det svårt men precis som att våga erbjuda hjälp måste du också våga be om den.
 8. Säg till i all välmening
  Ser du grannen hälla på kol i grillen trots att det råder eldningsförbud? Gör sig hen redo att vattna gräsmattan fastän det är vattenbrist? Säg till i all välmening. Förbuden råder med anledning av samhällsfarliga risker och det är fel att inte agera i dessa sammanhang. Förutsätt att grannen missat förbudet eller stundens hetta glömt av det för att bli mindre av kvarterets polis och mer en omtänksam granne.

Läs mer om Grannsamverkan och hur ni kommer i gång här

För mer information:
Peter Ekelund, Beredskapsfabriken / 033-27 22 14


Beredskapsfabriken är vår B2C web shop där vi erbjuder privatpersoner genomtänkta och noga utvalda beredskapsprodukter. Vi vill inspirera kunden att noga tänka igenom sina behov och eventuella inköp. Beredskapsarbetet är ingen materialsport där flest prylar vinner. Vi vill tänka fleranvändning och smarta lösningar. Vi arbetar långsiktigt och vill öka kundens engagemang i beredskapsfrågan och göra detta till en naturlig del av vardagen – utan att gripas av panik.

Vi använder oss utav cookies på denna sajt, för att göra din upplevelse bättre. Genom att fortsätta använda hemsidan godkänner du vår cookie.