
Relaterade produkter:
VÄRMEBÖLJA
Spara på vattnet en torr sommar
Värmen verkar vara här för att stanna och med den kan även vattenbristen följa-
Minns ni sommaren 2018? Det var en torka att minnas och vi verkar gå en liknande sommar till mötes. Så, här är några snabba tips för att hjälpa till att bevara vårt värdefulla H2O:
-Vattna inte med dricksvatten, använd istället ”spillvatten” t.ex kokvattnet från matlagning.
-Duscha istället för att bada i badkar.
-Tvätta inte bilen.
-Ha vatten i en tillbringare i kylskåpet i stället för att spola kranvatten tills det blir kallt.
– Ställ en balja i duschen och ta vara på det vattnet som hinner gå åt innan temperaturen är rätt. Använd sedan detta vatten för att vattna i bland annat trädgården. Tipset är att vattna tidig morgon eller kväll, mitt på dagen dunstar det bara bort.
Ta reda på information
Börja med att ta reda på om det råder vattenbrist och bevattningsförbud i din kommun. Kommunen kan införa bevattningsförbud eller uppmana till sparsamhet med vattnet, du hittar informationen på din kommuns webbplats.
Egen brunn
Tar du dricksvatten från egen brunn har du själv ansvaret för att kontrollera dricksvattnets kvalitet. Var extra observant vid torka, du bör inte dricka vattnet om det förändras, till exempel om det blir färgat eller om det luktar eller smakar illa. Tänk också på att i låglänta kustområden kan det bli ökad risk för saltvatteninträngning i brunnen i samband med låga grundvattennivåer.
Se över brandsäkerheten i värmen!
Med värme och torka ökar också risken för brand. Håll dig uppdaterad vad som gäller i just din kommun när det kommer till eldningsförbud. Du hittar information om eldningsförbud på kommunens, länsstyrelsens eller räddningstjänstens webbplats.
Brandsläckare för hem, bil och båt
En brand kan uppstå när du minst anar det och kan få förödande konsekvenser. Att vara förberedd med hur man ska agera och har rätt produkter lättillgängligt kan göra stor skillnad om en eld sprids snabbt, släcks eller fördröjs tills brandkåren anländer och kan ta över släckningsarbetet. Det finns olika typer av brandsläckare bland annat pulver, skum, koldioxid och fettbrandssläckare. För privata hem, bilar och båtar rekommenderas pulversläckare. Pulversläckare släcker dom flesta material och är lätta att använda och är dessutom frosttålig. Vilket gör att pulverbrandsläckare kan förvaras i uthus och bilar. För hem rekommenderas en brandsläckare på 6 kg, har man flera våningar bör minst en finnas på varje våningsplan. I bil och båt räcker det med en mindre såsom tvåkilos brandsläckare med tanke på utrymmet. Tänk på att den ska sitta ordentligt fast i bilen så att den inte riskerar att lossna under färd, men ändå att den är lättåtkomlig om det skulle krävas.
